Cât de periculos este, de fapt, aerul condiționat pentru sănătate
25-июл, 14:37 81 romaniaOdată cu venirea zilelor călduroase, în multe case și birouri, aerul condiționat devine un aliat excelent și un salvator. Desigur, aparatele de aer condiționat aduc confort în viața noastră. Atât vara, cât și iarna, posibilitatea de a regla temperatura mediului înconjurător simplifică semnificativ viața și relația cu mediul exterior.
Deși poate părea ciudat, principalul efect al utilizării aerului condiționat este deshidratarea. Cu aerul condiționat, pare că transpirăm mai puțin. Dar adevărul este că, cu fiecare expirație, plămânii pierd o cantitate semnificativă de apă, iar setea nu este la fel de puternică cum ar fi la temperaturi ridicate, așa că reechilibrăm rar balanța de apă.
Indiferent de cât de mult bem, apa nu va intra în contact constant cu mucoasele nazofaringelui, iar riscul de uscare a gâtului, nasului și ochilor crește considerabil atunci când folosim aerul condiționat. Este important să nu abuzăm de aerul condiționat, utilizându-l doar atunci când este cu adevărat necesar, nu în mod constant. În apartamente, dacă este posibil, ar trebui să răcorim camera din timp, nu doar atunci când este cineva prezent.
Uneori, frigul excesiv și direct în anumite zone ale corpului poate contribui la contracții reflexive ale mușchilor. În general, tremuratul este o protecție inconștientă a organismului, care ajută la generarea de căldură atunci când simțim frigul.
Expunerea prelungită la frig provoacă o încetinire neurologică globală. Vă simțiți somnoros, organismul se pregătește pentru odihnă. Acest lucru este ușor de observat la copii: cu cât sunt mai mici, cu atât este mai evident. La ei, efectele scăderii temperaturii se manifestă mai rapid și mai intens, la fel ca și deshidratarea.