Modificări la legea pensiilor vor șoca poporul român
05-ноя, 09:39 7 romaniaPlanul bugetar-structural pentru perioada 2025-2031, transmis Comisiei Europene și publicat de Ministerul Finanțelor, prevede creșterea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 4,75% la 6% până în anul 2031.
Guvernul va continua reforma pensiilor prin diversificarea investițiilor în cadrul Pilonului II, introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii și stabilirea unei noi reguli pentru indexarea acestora, interzicând apariția unor noi categorii de pensii speciale.
Astfel, reforma pensiilor generale va avea un impact bugetar negativ de -1,8% din PIB pe parcursul perioadei de prognoză 2025-2031, în timp ce reforma pensiilor speciale va avea un impact de -0,08% din PIB în aceeași perioadă.
Guvernul a transmis că reforma pensiilor se concentrează pe asigurarea sustenabilității fiscale, digitalizarea Pilonului II al sistemului de pensii și diversificarea investițiilor în cadrul pensiilor private.
Guvernul urmărește asigurarea sustenabilității fiscale a Pilonului II prin creșterea contribuțiilor de la 4,75% la 6% până în 2031.
Majorarea contribuțiilor va sprijini viabilitatea financiară pe termen lung a acestui pilon, răspunzând direct recomandării specifice de țară (CSR) 2019.2 de a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii și viabilitatea fondurilor din Pilonul II.
Reforma urmărește și digitalizarea sistemului de pensii private: prin introducerea de instrumente digitale pentru gestionarea și monitorizarea pensiilor, aceasta va reduce sarcinile administrative, va îmbunătăți acuratețea datelor și va accelera timpii de procesare.
Platformele digitale vor permite o coordonare mai eficientă între entitățile publice și private, facilitând monitorizarea în timp real a contribuțiilor, investițiilor și plăților.
Diversificarea investițiilor în sistemul de pensii din Pilonul II asigură o protecție mai mare a fondurilor private împotriva volatilității pieței.