Atenție! Vine tsunami-ul
29-окт, 08:54 5 romaniaAu murit atunci aproape 16.000 de oameni, 2.660 au fost dați dispăruți, iar alți peste 2.550 au decedat ulterior din cauza degradării condiţiilor de viaţă.
Evenimentele teribile din acele momente vor fi cu siguranță rememorate de întreaga lume: scenele șocante parcă desprinse din filme cu oameni fugind pe străzi în încercarea de a se salva, mașini, trenuri și clădiri înghițite de ape, imagini terifiante cu oraşe întregi rase pur și simplu de pe fața pământului.
Fenomenul catastrofal cunoscut sub denumirea de tsunami reprezintă o forță tăcută, brutală și devastatoare a naturii, care lovește cu o putere inimaginabilă, având consecințe dramatice asupra comunităților de coastă și soldându-se cu pierderi masive de vieți omenești și pagube materiale uriașe.
În acest articol ne-am propus să vorbim despre tsunami, cum se formează și unde poate avea loc. De asemenea, vom aduce în discuție și câteva informații mai puțin știute despre acest fenomen distructiv.
Ce este un tsunami Potrivit enciclopediei online Wikipedia, valul tsunami sau valul seismic reprezintă o undă energetică de tip mecanic, care se propagă prin apa oceanelor ca urmare a producerii unor erupții subacvatice, alunecări de teren submarine ori a unor cutremure submarine sau de coastă extrem de puternice, cu o magnitudine de 7-9 grade pe scara Richter.
Unda tsunami-lui, care apare din şocul seismic între partea superioară şi cea inferioară a masei oceanice, are o adâncime de sute de metri, în timp ce energia acesteia se măreşte ori de câte ori atinge plafonul submarin. Viteza de propagare în apă a unui tsunami este cuprinsă între 300 și 700-800 km/h, ceea ce înseamnă că poate traversa întreaga întindere a Oceanului Pacific în mai puțin de o zi.
Totodată, masele uriaşe de apă dislocate coboară vertigionos în adâncuri de-a lungul deformărilor solului marin, spre deosebire de valurile obişnuite, care nu afectează decât suprafaţa apei. Când fundul oceanului se află aproape de ţărm, viteza valului tsunami se diminuează, însă valul creşte în înălţime, putând ajunge chiar la peste 30 de metri.