Alertă alimentară! Produse de pui cu salmonella in România
06-ноя, 09:32 6 romaniaProduse de pui cu salmonella la Penny România
În data de 21.03.2024, comisarii CRPC București Ilfov au efectuat controale la societatea Rewe Romania S.A. (Penny), atât la depozitul situat în comuna Ștefănești, cât și în două puncte de lucru din Municipiul București, având suspiciunea infestării unor produse de pasăre cu salmonella.
Au fost prelevate probe de piept de pui cu os și piele, lot 1041203; ficat de pui Hanul Boieresc, lot 1041203; pui grill Hanul Boieresc, lot 1041103 și lot 1041203, producător SC Vanbet SRL, localitatea Strâmtura Mitoc, comuna Banca, județul Vrancea.
În urma efectuării analizelor de laborator, prin examen microbiologic, s-a confirmat prezența salmonellei, transmite ANPC.
“Mă întreb dacă, și în această situație, facem rău menționând numele produsului și al producătorului, așa cum se plâng unele asociații patronale. Mă bucur totodată că reușim să ajutăm Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, desfășurând în continuare acțiuni pe care aceștia le contestă.
Pot înțelege că atât unii, cât și alții, nu s-au obișnuit încă cu ideea de transparență, chiar dacă aceasta, în unele situații, afectează anumite interese financiare, pe care, în opinia mea, le consider meschine în raport cu interesul consumatorilor.”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Infecția cu Salmonella, cunoscută și sub numele de salmoneloză, este o infecție bacteriană frecventă, care afectează tractul intestinal.
Bacteriile din genul Salmonella sunt bacterii Gram-negative din familia mai largă Enterobacteriaceae. Există două specii de Salmonella, dar acestea au subspecii și variante serologice diferite, dintre care mai multe pot cauza îmbolnăviri, unele foarte grave.
Salmonella trăiește în intestinul animalelor și oamenilor, fiind eliminată prin materiile fecale. La oameni, infecția survine deseori prin consumul de apă și alimente contaminate.
Infecția se manifestă prin diaree, febră și crampe abdominale. În general, semnele și simptomele dispar în câteva zile, fără tratament specific. Cu toate acestea, în unele situații, diareea persistentă poate duce la deshidratare severă, necesitând asistență medicală imediată. Există, de asemenea, riscul ca infecția să se răspândească dincolo de intestine, ceea ce poate da complicații grave, ce pun viața în pericol.