Ce țări vor fi distruse în curînd
19-ноя, 11:10 1 romaniaÎncălzirea globală poate fi dificil de vizualizat corect. Dacă nu sunteți direct amenințat de creșterea nivelului mărilor, nu suferiți de lipsa apei sau nu sunteți devastat de incendii de vegetație, cum știți că se întâmplă cu adevărat? Totul poate părea puțin abstract.
Multe lucruri se pot schimba între prezent și 2030. Am putea construi sisteme de apărare împotriva inundațiilor, ne-am putea adapta orașele și, în mod ideal, guvernele noastre ar putea lua în sfârșit măsuri serioase pentru a stopa criza climatică. Dar dacă nimic din toate acestea nu se întâmplă, iată consecințele potențiale: 16 orașe care s-ar putea afla complet (sau în mare parte) sub apă în decurs de un deceniu.
New Orleans, SUA
Vedeți acele margini gri groase și ascuțite de pe harta de mai sus din jurul centrului orașului New Orleans? Acesta este sistemul de diguri al orașului, care îl protejează de roiurile roșii care se ridică din lacul Maurepas în nord și din lacurile Salvador și Little Lake în sud. Fără aceste diguri, New Orleans ar fi grav amenințat de creșterea nivelului mării, dar chiar și cu ele, pagubele par catastrofale. Rezervațiile naturale Biloxi și Jean Lafitte par deosebit de vulnerabile – pe hartă, ambele apar aproape complet scufundate.
Veneția, Italia
În viitorul foarte apropiat, Veneția se va confrunta cu o dublă amenințare: nivelul mării crește, iar orașul însuși se scufundă – cu doi milimetri în fiecare an. Capitala venețiană a fost deja afectată de inundații grave, iar schimbările climatice vor crește probabil frecvența mareelor înalte care o scufundă. La fel ca New Orleans, Veneția dispune de un sistem de apărare împotriva inundațiilor, dar pe măsură ce criza se agravează, întreținerea acestuia va fi mai dificilă (și mai costisitoare).
Ho Chi Minh, Vietnam
Harta realizată de Climate Central arată că zonele cele mai expuse la risc din orașul Ho Chi Minh sunt cartierele estice – în special mlaștinile plate și puternic construite din Thủ Thiêm. Dar, de asemenea, se pare că orașul va fi din ce în ce mai amenințat de-a lungul Deltei Mekongului. În timp ce centrul orașului Ho Chi Minh este puțin probabil să se afle sub apă până în 2030, acesta va fi aproape sigur mai vulnerabil la inundații și furtuni tropicale.
Kolkata, India
O mare parte din vestul Bengalului a prosperat timp de secole datorită peisajului său fertil, dar, după cum arată statisticele, acest lucru a devenit un mare motiv de îngrijorare pentru Kolkata și împrejurimile sale. La fel ca Ho Chi Minh City, orașul ar putea avea probleme în timpul sezonului musonic, deoarece apa de ploaie are mai puțin teren în care să se scurgă.
Bangkok, Thailanda
Bangkok ar putea fi orașul cel mai afectat de încălzirea globală pe termen scurt. Capitala thailandeză se află la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării și, la fel ca Veneția, se scufundă (doar că mult, mult mai repede – cu aproximativ doi până la trei centimetri pe an). Dar Bangkok este construit și pe un sol argilos foarte dens, ceea ce îl face și mai predispus la inundații. Până în 2030, cea mai mare parte a zonelor de coastă Tha Kham și Samut Prakan ar putea fi sub apă, la fel ca și principalul său aeroport, Suvarnabhumi International.